Pečený králík (marinovaný)

04.11.2013 16:06

"Toho králíka jíst budeš!" říká Helena Růžičková v české komedii Slunce seno... svému filmovému synkovi, který odmítá jíst, neboť ho mají každý den. Toto už se dnes asi běžně nestává. Malochovy králíků mají klesající tendenci, rostou naopak velkochovy, takže spíš než od drobných chovatelů pořídíte dnes králíka v obchodě, ale za drahý peníz.

Naši předci králíky původně chovali volně ve stájích. Králíci dojídali, co vypadlo koňům ze žlabu, ujídali jim seno a množili se bez regulace člověkem. Byli považováni za zvíře podřadné - naši předci dokonce věřili, že králík se může zkřížit i s potkanem!

Staré kuchařky králíky nezmiňují, uvádí obvykle zajíce. Už v 15. století byl oblíbený zajíc (králík) na cibuli. Tehdy se vařil s octem, pivem a vínem, omáčka se zahušťovala chlebem a pro černou barvu se měla přilít slepičí krev. Do propasírované omáčky se pak vložila usmažená cibulka a vše se okořenilo pepřem, hřebíčkem a šafránem.

Marie Úlehlová-Tilschová, která ve své knize Česká strava lidová jinak podrobně rozebírá každou složku jídelníčku v minulosti, věnuje králíkům pouze 3 řádky - konstatuje, že králíky pěstují v poslední době (1. polovina 20. století) hlavně domkaři a že se králíci upravují jako zajíc - na černo nebo v kyselé omáčce a nověji také na paprice.

Regulovaný chov králíků se u nás začal rozšiřovat během 19. století. Králík je poměrně nenáročný na chov a množí se rychle - samice může mít do roka několik vrhů a na krmení stačilo nakosit trávu, které byl relativně dostatek, a nasušit seno. Kromě toho se králíkům zkrmovalo staré pečivo, zbytky zeleniny atd. Vděčný zdroj masa představovali králíci za obou světových válek. Zejména za 2. světové války se dokonce chovali i v městských bytech.

No a konečně asi vrchol představovala éra socialismu - v této době se na venkově králíci chovali opravdu masově a z této doby také pochází averze některých lidí ke králičímu masu - prostě se jim přejedlo.

Dnešní recept není úplně starý, je to spíše recept z klasických surovin (králičí maso, zelenina, obilovina) v moderní úpravě.

 

Marinovaný králík se zeleninovým bulgurem

Marináda:

lžíce citrónové šťávy

olivový olej

lžička zázvoru

půl lžičky mletého kmínu

půl lžičky tymiánu

lžička mleté papriky

2 lžíce kečupu

3 stroužky česneku

(sůl, pepř)

Z daných ingrediencí prošleháme marinádu. Králíka nasolíme, opepříme a necháme ho přes noc v marinádě (lepší je ho naporcovat, jednotlivé porce se lépe obalí).

Druhý den nakrájíme 2 - 3 cibule, králíka na ně vložíme i s marinádou, podlejeme vodou a pečeme nejprve asi 15 minut zprudka (na 220 stupňů C), poté ztlumíme na 200 a pečeme asi hodinu. V polovině pečení králíka otočíme.

Zeleninový bulgur

Očistíme si 1 velkou mrkev a 1 petržel, nakrájíme na tvary dle vlastní volby a na olivovém oleji orestujeme. Po chvilce přihodíme bulgur a také osmažíme (míchat!). Zalijeme vodou (množství podle návodu na sáčku), osolíme a pod pokličkou udusíme doměkka.

Podáváme přelité vypečenou šťávou.